Син сапфир февруари 8, 2016 – Публикувано в: В търсене на перфектния камък

Името на сапфира идва от гръцки sappheiros или син камък. Най-често камъкът се среща в наситено син оттенък и в същността си представлява корунд – алуминиев оксид. В състава на сапфира могат още да се открият: желязо, титании, хром, мед или магнезии, които да допринесат за съответно синия, жълтия, пурпурен, оранжев или зелен цвят на камъка. Оцветен в червено камъкът се нарича рубин.
златни обеци

Освен естествени сапфири на пазара могат да се открият и синтетични сапфири, който предлагат наситен цвят и същевременно са много по-достъпни. Красотата на камъка го е превърнал в идеален избор при създаването на много бижута.

Находките на  естествен сапфир се откриват при търсенето им в определени седименти или скални формации, благодарение на устойчивостта им от ерозия, в сравнение с по-меките камъни. Сапфирът може да бъде и произведен за индустриални и декоративни цели в големи кристални заготовки. Благодарение на изключителната си твърдост сапфирът има оценка от 9 по скалата на Мош, нареждайки се на трето място след диаманта и мойсанита. Цената на естествените сапфири варира в зависимост от техния цвят, размер, обработка, прозрачност, както и географски произход. Основните залежи на сапфир са разположени в източна Австралия, Тайланд, Шри Ланка, Китай, Магагаскар, източна Африка и Северна Америка. В залежите на син сапфир, често се срещат и рубини, като в повечето случай единия от скъпоцените камъни е в по-голямо количество от другия.

Оценката на сините сапфири се прави на база чистотата на техния основен оттенък, докато пурпурното, лилавото и зеленото са често срещани като вторичен оттенък откриван в сините сапфири. Лилавото и пурпурното могат да допринесат за сложността и красотата на цвета, докато зеленото се счита като влошаващ цвета оттенък. Поради тази причина се счита, че сини сапфири с до 15% наличие на лилава или пурпурна жилка се отнасят към високо качество, а наличието на зелено се счита като по-ниско качествена суровина. Сивото също се отнася към оттенъците, който намаляват цветовата оценка, тъй като намалява наситеността на синьото.

Едни от най-големите открити и обработени сини сапфири е Логан – 423 карата или 84,6 грама. Той може да бъде видян в Националния музей на естествената история във Вашингтон.

сребърни обици Колибри с естествен сапфирВ естествената среда често се срещат и други разцветки на красивия камък, като жълто и зелено. Розовите сапфири дължат оттенъка си на по-голямото количеството хром. Колкото по-наситен розов цвят, толкова по-скъп е камъка, клонейки към червения цвят. В САЩ има минимални изисквания за наситеността на цвета, за да бъде причислен камъка към рубините, в противен случай бива наричан розов сапфир.

Сапфири могат да бъдат открити и в оранжеви и кафяви оттенъци. В накои случай безцветните сапфири могат да се използват като заместител на диамантите в бижутерията.

При нас можете да закупите или поръчате бижу по ваш дизайн изработено с естествени сапфири. За повече информация свържете се с нас или ни посетите.