Култивирани перли февруари 10, 2016 – Публикувано в: В търсене на перфектния камък

В основата си перлите представляват множество слоеве калциев карбонат, който втвърдявайки се образува познатата ни кръгла форма и красив цвят. Перлите се образуват в меката тъкан на черупките на мекотели. Най-ценните перли имат идеално кръгла и глатка форма, но е възможно да се образуват и много други форми – като бароковите перли.

От векове вискокачествените перли се използват в производството на бижута и украшения, именно и затова наименованието им се е превърнало в синоним на нещо рядко и ценно.

Колие Флора с естествени перлиВ днешни дни най-скъпите перли са натуралните – тези, които са създадени по естествен път и са изключителна рядкост. Култивираните или фермерските перли от друга страна са създадени в перлени стриди или сладководни миди и са преобладаващи на пазара.

Съществуват и имитации, който често се продават в по-евтините накити, но те са лесно разпознаваеми поради ниското си качество. Основното отглеждане на перли е с цел използването им в бижутерия, дрехи и козметика.

Независимо дали натурални или култивирани перлите имат седефен оттенък и преливащи се цветове подобно на вътрешността на черупката, която ги е създала.

Натуралните перли са почти изцяло съставени от калциев карбонат и конхиолин. Счита се, че тяхното образуване е причинено от случайно попадане на частица или паразит в мекотелото което се е настанило вътре в черупката. Мекотелото от своя страна подразнено от чуждата частица започва да я обвива във външна покривка от клетки и секрет от калциев карбонат и конхиолин. Процесът се повтаря многократно докато се образува това което познаваме като перла. Натуралните перли са налични в множество размери и форми, но перфектно кръглите са изключителна рядкост.

сребърен комплект с перлиКултивираните перли се образуват след поставянето на имплант от тъкан от една мида в друга, като се стимулира образуването на калциев карбонат. Има множество методи за производството на култивирани перли, като могат да се изполват морски или скадководни миди. Повечето соленоводни перли се образуват след поставянето на миниатюрно мънисто като известните перли Акоя с наситен бял или златен цвят или тъмно сините Тайтянски перли.

На сайта на Сапфир-ГД можете да закупите или поръчате бижу по ваш дизайн изработено с естествени тюркоази. За повече информация свържете се с нас или ни посетите.